Den vanligaste typen av MC-hjälmar

mc-hjälmarIntegralhjälmen är en hjälm som inte är öppningsbar. Det är den vanligaste och säkraste av MC-hjälmar då den täcker både huvud och haka, även tänder och ögon skyddas. En integralhjälm ska sitta hårt på huvudet men det ska inte vara obehaligt. Materialet på insidan av dessa MC-hjälmar formar sig efter huvudet när man har använt den några gånger. Något som gäller alla typer av MC-hjälmar är att de ska helst inte användas i mer än 5 år i sträck. Tiden på hur länge en hjälm håller är dock olika beroende på om den är byggd i glasfiber eller plast. Glasfiberhjälmar håller längre än plasthjälmar eftersom materialet är mer hållbart, däremot är en glasfiberhjälm oftast dyrare. En plasthjälm ska helst inte användas i mer än ungefår 2,5 år, dvs halva glasfiberhjälmens livslängd. Hur säkra MC-hjälmar är beror också på passformen, en för stor hjälm skyddar inte alls lika bra som en som passar. Till formen är MC-hjälmar runda eller ovala och en intregralhjälm har ett visir som går att fälla upp. Många MC-hjälmar har också ett solskydd inbyggt och de dyrare versionerna av hjälmar kan också ha ett kommunikationssystem som gör det möjligt för flera åkare att prata med varandra under resan.